Béns comuns

Què són els béns comuns?

Els béns comuns són molt més que una sèrie de recursos compartits. Han de satisfer necessitats i estan gestionats per comunitats que comparteixen el recurs i el mantenen. Un bé comú es produeix i es manté gràcies a la interacció entre la comunitat, el recurs i el règim de governança produït col·lectivament.

Producció social del barri

De la percepció de la construcció del béns comuns com una elaboració social i comunitària continuada, entenem que un barri, en la seva accepció identitària és un bé comú. En aquest cas no només s’hi desenvolupen relacions social, econòmiques, urbanístiques, nacionals, etc. sinó que la seva construcció i condicionament venen determinades per la confrontació de la producció capitalista de l’espai i la producció social feta per la pròpia comunitat en lluita.

D’aquesta manera per una comprensió global i local dels béns comuns, i per identificar-los al nostre barri, és necessari una construcció històrica i identitària que ressegueixi el fil conductor de les lluites que han construït Sants. Aquesta fita, és a la vegada un exercici de memòria històrica, sovint una memòria silenciada i oblidada per la història oficial, però molt més propera i determinant en el nostre present. Una lluita que ha condicionat l’urbanisme que gaudim i que patim, que ha generat els equipaments públics, comunitaris i autogestionats, ha canviat la nostra visió de les relacions i el gènere, que ha expulsat i confrontat el feixisme del carrer, que ha posat sobre la taula els privilegis i opressions del sistema colonial i que ha fet que implementem alternatives al model de producció capitalista basat en l’explotació i el benefici.

Recursos

T’oferim alguns materials útils sobre els béns comuns

Què és un bé comú

Petit video per explicar què és un bé comú

Concepte de bé comú

Material explicatiu sobre l’elaboració del concepte de “Bé Comú” generat des del programa de Comunalitats

Els béns comuns en la transició ecosocial

Com contribuïm a construir polítiques del comú que acompanyin una transició justa? Xerrada i debat obert amb Yayo Herrero, antropòloga, enginyera, professora i activista ecofeminista.

Els béns comuns des de l’autogestió

Els béns comuns creen dinàmiques alternatives al model capitalista, i això sovint els ha portat a una confrontació directa amb l’Estat. En la seva llarga trajectòria, aquests processos de reorganització a través del comú han servit per provar noves formes d’organització des dels marges de l’Estat, sovint a través de l’assaig i error. No obstant, és possible crear models de producció alternatius i completament independents de l’Estat?

Els béns comuns en la política pública

ILP Mar Menor, Pla de Barris (BCN), Casal de Barri Prosperitat i Participació i Innovació Democràtica A Coruña

Els béns comuns en la política pública II

Ponència amb Rubén Martínez Moreno, director de l’Àrea d’Urbanisme i Transició Ecològica a l’IDRA.

Els béns comuns i la relació amb l'estat

En temps d’escassetat, els béns comuns poden ser un exemple de governança democràtica i redistributiva dels recursos. En aquest escenari l’Estat esdevé crucial fins i tot per construir alternatives que no són estatals. Xerrada i debat obert amb César Rendueles, sociòleg.

Accions

Activitats realitzades en la comissió de memòria

25/08/2023
Ruta històrica de l’activisme a Sants (1964-2018) 

30/03/2023
Presentació i debat: mapa de lluites del barri ahir i avui –

04/02/2023
Antiracisme, cooperativisme i movimients socials

27/01/2023
Treball, dignitat i vida: De la resistència a l’autonomia

30/12/2022
50 anys teixint feminismes al barri

17/11/2022
Autonomia de-colonial i antifeixista

20/10/2022
El barri com a camp de batalla

Mapa d’un territori en lluita per un barri en comú

Arrel del treball realitzat sobre la memòria de l’activisme i com s’ha gestat la producció social del barri, hem realitzat dos mapes explicatius sobre aquest procés de producció social.

Mapa històric de Lluites socials i obreres a Sants (1850-1977)

Recull d’esdeveniments, mobilitzacions, protestes, accions i revoltes succeïdes des del sorgiment del moviment obrer amb l’arribada de les primeres fàbriques a Sants fins al final de la dictadura franquista. També hi apareixen un exhaustiu recull dels projectes socials i comunitaris que s’han creat, i els quals, alguns d’ells encara perviuen a l’actualitat.

Mapa dels béns comuns i lluites socials de Sants (1970-2023)

Recull de les lluites succeïdes des de la transició fins a l’actualitat, les quals, són el context que expliquen l’actual teixit social, urbà i polític del barri. Fruit de l’acció comunitària en les diferents vessants de lluita gaudim d’un extens teixit de béns comuns en una gran diversitat de formes: espais veïnals, comunitaris i autogestionats, centres socials okupats, sindicats, col·lectius, cooperatives i associacions.