Xarxa de Sobirania alimentaria

Que és la Xarxa de sobirania alimentària?

La Xarxa de Sobirania Alimentària de la Comunalitat de Sants, la formen Mensakas i Som Ecologística.

  • Mensakas és la ciclologística local que promou llocs de treball dignes i una logística sostenible i responsable.
  • Som Ecologística és una xarxa cooperativa de ciclologístiques per afavorir un sistema de distribució de mercaderies socialment just i respectuós al medi ambient.

Amb aquesta xarxa volem sumar a poder augmentar el nivell de Sobirania alimentària al barri. Per tal der fer-ho creiem que és important, per una banda, prioritzar la producció agrícola local per alimentar a la població; i per altra, que les consumidores tinguin el dret a decidir el que es vol consumir i com i qui ho produeix.

Per treballar en aquest assoliment de la màxima SA al barri és clau involucrar a tots els agents que participen en la cadena alimentària; des de productores locals, transformació i elaboració d’aliments, distribució i comercialització d’aquests i finalment els agents de consum.

 

Objectius de la xarxa

1. Generar un diagnòstic de quina manera intervenir en un territori concret

  • Detectar actors claus amb qui intercooperar.
  • Establir mecanismes per generar aliances i mancomunar consumidors.

2. Poder implantar l’última milla i/o milla extra al mercat de producció agroecològica al barri ja existent

3. Tenir informació i anàlisis necessàries per plantejar opcions per aplicar un model de distribució i consum agroecològic de proximitat a Sants.

Exemples:

  • Possible distribuïdora mancomunada.
  • Botiga física en un mercat municipal.
  • Altres possibilitats que puguin sorgir de la feina feta i els diagnòstics elaborats.

Accions

  • Presentació d’un catàleg amb productores i elaborades locals i de proximitat. Amb aquesta acció volem fomentar el coneixement de productors locals i l’interès en el consum de proximitat i sostenible.
  • Taller de sensibilització per a la ciutadania, on es “denuncien” els impactes i les lògiques de poder que exerceix el sistema agroalimentari a través dels monocultius.

Catàleg de productores agroecològiques i elaboradores locals

Aquest catàleg pretén ser una eina per a poder augmentar la demanda de producte agroecològic al barri de Sants. És un recull d’algunes productores i elaboradores, les quals volem visibilitzar el seu projecte i la seva feina.