Xarxa Comunal d’ocupació

Que és la Xarxa Comunal d’Ocupació?

La Xarxa és una estructura comunal de foment de l’ocupació local i de qualitat, amb critèris socials i comunitaris. Consta de tres eixos de treball:

 • Borsa de treballadores: intermediació entre demandants i ofertes de feina

 • Formació professionalitzadora i orientació laboral

 • Regularització de persones

Video de presentació

Inscriure’s com a demandant de feina

Hi pot accedir qualsevol persona que compleixi amb els següents requisits:

 • Si s’està en situació irregular s’han complir les condicions per accedir a l’arrelament social.
 • Ser veïna dels barris de Sants, Sants-Badal, Hostafrancs i La Bordeta.
 • Tenir un domini bàsic del català o del castellà

Inscriure ofertes de feina

Les ofertes de feina han de complir les següents condicions:

 • Localitzades a Sants-Montjuïc: el lloc de feina o l’entitat contractant han d’estar ubicades al districte.
 • Contractació real: La feina ha de correspondre en temps, tasques i qualificació a la contractada.
 • Salari: El sou ha de ser igual o superior al salari mínim interprofessional o el conveni respectiu.

Objectius

La precarietat i la discriminació són un dels principals efectes de l’actual model d’accés al mercat laboral. Amb aquesta eina es pretén:

 • Combatre l’exclusió que pateixen els col·lectius més vulnerables per raó de gènere, raça, origen, edat, situació familiar o classe social.
 • Esdevenir un recurs per a la regularització de les persones en situació irregular.
 • Influint en el mercat laboral, volem contribuir a transformar l’economia dels barris de Sants i caminar cap a la relocalització, la democratització i la transició ecosocial.
 • Enfortir la comunitat a través de la creació d’estructures comunals

Membres de la XaCO

Una part important del projecte de la XaCO són les entitats que en formen part i que estan compromeses amb els seus objectius. Per aquesta raó des de la Comunalitat de Sants les reconeixem com a entitats compromeses amb la contractació conscient i responsable. Les podreu reconèixer pel distintiu que així les acredita i us animem a donar-lis per reforçar aquells agents amb un compromís amb el barri i les seves veïnes.

Borsa de treballadores

Realitzem interacció entre demandants de feina i oferents perquè deixi de ser una relació individual entre una treballadora i un agent econòmic. A la xarxa convergeixen les necessitats de contractació de l’economia local i les de treballar de les veïnes.

La gestió de les ofertes es fa de forma personalitzada per les entitats, cooperatives o empreses dels barris de Sants que utilitzin la Xarxa. Realitzem una tasca de cerca dels perfils laborals que més s’adapten a les ofertes que rebem i apliquem critèris socials per fer la selecció final.

Formació professionalitzadora

Des de la Xarxa realitzem formacions en els sectors que hi ha més demanda al nostre territori, com pot ser l’hosteleria o el temps de lleure, amb l’objectiu d’ajudar a millorar el perfil professional de les persones membres de la XACO, així com acompanyar-les en la recerca d’una ocupació digna.

Pròximes dades:

Ajudant de cuina: setembre de 2023

Cambrera: octubrede 2023

Orientació i formació pre-laboral

L’accés al món laboral requereix capacitats de cerca, orientació i comunicació per tal de saber quin és el teu perfil laboral, quins sectors s’adapten millor a les teves condicions i com relacionar-se amb el agents de contractació. Per aquest motiu, oferim formacions grupales i de suport mutu, per adquirir les aptituds necessàries per a la recerca de feina, així com orientació laboral i formativa personalitzada.

Orientació personalitzada i formació de recerca de feina: demanar cita prèvia al telèfon 693 034 515

Preguntes freqüents

 Per a dubtes concrets podeu posar-vos en contacta amb la XACO a través del correu electrònic xarxaocupacio@comunalitatsants.cat

Puc inscriure’m si tinc feina?

Només es poden apuntar aquelles persones que no disposen d’un contracte de feina. Això significa que si una persona està treballant de forma irregular es pot apuntar.

Quines són les condicions per accedir a la regularització per arrelament social?

L’actual legislació preveu poder regularitzar persones que han emigrat del seu país d’origen i es troben a l’estat a través del procés de regularització per arrelament social. Per poder realitzar-se és necessari disposar de les següents condicions:

 • Tenir tres anys de residència continua a l’estat (justificable amb el document de padró històric)

 • No tenir antecedents penals

 • Informe d’arrelament social

 • Proposta de contracte de feina

Només cal complir amb les dos primeres condicions. L’Informe d’arrelament social és un procediment que es fa a través de l’ajuntament de Barcelona (https://ajuntament.barcelona.cat/novaciutadania/ca/informes-i-altres-documents-destrangeria) i es pot tramitar de forma paral·lela a la inscripció a la XACO.

Pel que fa a la proposta de contracte de feina la XACO realitza la tasca de cercar entre les ofertes de feina inscrites quina d’aquestes podria servir per aquest procediment i posar-les a l’avast de les persones en situació irregular.

La XACO també realitzarà acompanyament en aquelles ofertes que serveixin per a regularitzar persones, tant a les treballadores com a les contractants.

 

Si no visc en algun d’aquests barris em puc inscriure?

Si. El projecte de la XACO està encarat a fomentar una economia local que sigui resolta per les seves pròpies veïnes. L’objectiu de la XACO no és que sigui una eina exclusiva de les persones que viuen a Sants, sinó que la xarxa es pugui replicar a altres barris i viles responent a les seves característiques i necessitats particulars.

Que vol dir un domini bàsic del català o castellà?

A la XACO no es demana cap titulació determinada que acrediti el nivell. Però sí que és necessari un domini bàsic de la llengua que permeti la comunicació en l’entorn laboral. Aquest domini serà comprovat a través d’una entrevista telefònica que es realitza per acabar de generar un perfil laboral.

Que passa si no disposo d'un domini bàsic de català o castellà

Si no disposes d’aquest domini, pots fer formació a la Troca, l’escola comunitària de formació permanent dels barris de Sants, que realitza diferents cursos de capacitació lingüística tant en castellà com en català. Un cop adquirida la competència lingüistica, des de la Troca et poden acompanyar per fer la inscripció a la XACO.

Si estic en situació irregular i no compleixo les condicions per accedir a l’arrelament social em puc inscriure?

A la XACO volem fomentar un mercat de treball regular, estable i de qualitat. Desgraciadament si una persona es troba en situació irregular està exclosa de poder accedir al treball de forma legal. Per combatre aquest fet la XACO vol esdevenir una eina de regularització de persones a través de l’arrelament social. Aquesta via de regularització demana que es compleixin unes condicions determinades: disposar de tres anys de residència continua a l’estat (justificable amb el document de padró històric) i no tenir antecedents penals. Si no es compleixen aquests requisits, no es pot treballar de forma legal i per tanto, no es pot fer inscripció a la XACO.

Per a dubtes i més informació sobre els processos de regularització podeu consultar les entitats col·laboradores de la XACO com Tictac i el Cercle de Migracions de Coopolis

Puc inscriure una oferta encara que no sigui una entitat membre de la Xarxa?

Les empreses i entitats contractants poden participar a la XACO de dues maneres diferents: inscrivint una oferta de feina, la qual cosa no implica cap compromís, o fer-se membre de la Xarxa, que comporta uns serveis i compromisos que trobareu aqui.

Puc inscriure una oferta si sóc una entitat o empresa del districte que realitzo part de la feina en altres ubicacions?

Sí, l’únic requisit que es demana és que es compleixin una de les dues condicions, o que l’empresa estigui ubicada al districte o que el lloc de feina hi sigui.

Aquestes condicions estan pensada per aquelles empreses o entitats que realitzen serveis i aquests depenen de l’activitat o el client que les contracte. També està pensat per empreses que estan ubicades fora de Sants-Montjuïc però tenen un lloc de feina fix al districte i per tant també podrien inscriure l’oferta de la feina ubicada a algun barri de Sants.

Entitats membres de la XaCO

Compromeses amb la contractació conscient i responsable

Abarka

Arcàdia

Impuls Coperatiu de Sants

Olistis Instinct Linguistique

La Troca

LaCol

Crearsa

La Ciutat Invisible

La Pera

L’Economat

Estructures en fusta

La Deskomunal

Kop de mà

Jamgo

Coopnet

Psicoopera

Aula d’idiomes

L’Esguard

Coop. Periferia Cimarronas