Reforçant la comunitat amb l’enxarxament i la intercooperació per transformar el barri
Passats pocs minuts de les sis de la tarda del dijous sis de juliol començava a la Lleialtat Santsenca l’acte on la Comunalitat de Sants mostrava el treball i resultats obtinguts d’ençà que es va posar en marxa el juny del 2022.
En Rubén, de l’Impuls Cooperatiu de Sants, va iniciar la presentació de l’acta explicant com va sorgir el projecte, inserit en el programa de Comunalitats Urbanes de la Secretaria d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya. Va explicar que l’objectiu de les entitats que la impulsen és generar un espai on crear sinergies entre les iniciatives de l’ESS amb altres actors polítics i socials del barri: poder desenvolupar una tasca social enxarxant Cooperatives, associacions i moviments socials.
Després d’això va enunciar com s’havia desenvolupat la Xarxa Comunal d’Ocupació. L’objectiu amb què va néixer era generar un mecanisme de contractació comunitari. Trencar la indefensió que tenen les treballadores en l’accedir al mercat laboral de forma individual i quedant a mercè de la voluntat de les contractades, que genera que hi hagi sectors de la nostra societat que es veuen exclosos o amb dificultats d’obtenir un treball de qualitat, ja sigui per motius de gènere, raça, origen, edat, càrregues familiars i altres. Per tal de fer-ho s’ha generat una borsa de treballadores en cerca de feina per a veïnes del barri a la qual s’accedeix a través d’una aplicació de la pàgina web de la Comunalitat. Pel que fa a la contractació 18 entitats s’han fet membres de la XACO, comprometent-se a què sigui el seu mecanisme per a contractar. Qualsevol empresa o entitat del barri pot també utilitzar la xarxa per resoldre la seva necessitat de contractar a través d’un formulari a la pàgina web. De setembre a juny, s’han inscrit 185 veïnes i s’han rebut 27 ofertes de treball. Pel que fa al perfil de treballadores inscrites, s’ha mostrat satisfacció perquè s’ha arribat a un públic molt divers, amb un 52% de persones migrants, i tant persones amb formació elemental, un 22%, com universitàries, un 43%.
Pel que fa a les ofertes, la majoria s’han centrat en el sector de la restauració, però també el lleure i la formació, la salut i les cures, administració i logística. La majoria han estat ofertes de contractes indefinits, un 65%, i realitzades en la gran majoria per entitats de l’ESS local, un 90% del total.
Però al marge de la Borsa, des de la Xarxa s’han generat dues línies més de treball. Una ha estat la formació. Aquesta ha anat dirigida a tres aspectes diferenciats. El primer la formació laboral, en aquest cas s’han fet dos cursos, un d’ajudant de cuina i un altre d’especialització hostalera.
També s’han fet dos cursos de formació pre-laboral grupals i atenció individualitzada, per capacitar a informàticament, definir un perfil i fer currículum. En aquests han participat unes 250 persones. I finalment, set tallers destinats a la comunitat migrant per fomentar el seu empoderament en els complexos tràmits burocràtics que han de realitzar per poder regularitzar la seva situació. La formació s’ha vist que és un element clau per poder resoldre les necessitats de contractació de la majoria d’entitats, per aquest motiu es reforçarà en el següent curs.
I enllaçat amb aquests tallers, un dels quals es va destinar a informar a les entitats del barri de les subvencions ACOL, va sorgir un grup de treball d’acompanyament per ajudar a fer aquest procés, tant a les contractants com a les persones que es podran regularitzar gràcies a ell. Aquest ha estat un dels èxits d’aquesta xarxa, ja que ha permès presentar 26 sol·licituds, per part de 19 entitats. D’aquestes, se n’han acceptat 15, que permetrà regularitzar a aquest nombre de persones gràcies a la feina feta per la xarxa. Tant és així que de cara a la següent anualitat s’ha ampliat el pressupost destinat a aquesta tasca, dotant-la fins i tot de suport jurídic.
Pel que fa a la Xarxa de Restauració i Logística Cooperativa, la Cristina i la Núria, integrants de la cooperativa Mensakas, van explicar algunes de les activitats executades. Van destacar les accions realitzades per la DO Sants, que van permetre consolidar aquesta important xarxa de bars i restaurants compromesos de Sants i generar activitats culturals i gastronòmiques. Per altra banda, algunes es van fer en coordinació amb Menskas com per exemple la jornada «Sants S’Acarxofa», una col·laboració entre productors del Baix Llobregat, la DO Sants i distribuït per Mensakas. Justament l’èxit d’aquest plantejament de concentració de demanda ecològica i de proximitat per una posterior distribució sostenible a escala local, ha estat el germen per a fer que la xarxa canvies el nom i mutés cap a una Xarxa de Sobirania Alimentària de cara al següent curs, ja que la DO Sants no continuarà a la Comunalitat. Per substituir-la i reforçar aquesta visió de sobirania alimentària entra la cooperativa Som Ecologística. Per aquest següent curs es vol fer una diagnosi i estratègia per veure com intervenir als barris de Sants per caminar cap a la sobirania pel que fa al consum i distribució d’aliments.
L’última de les xarxes, la d’Educació i Cures, que estava integrada per Psicoopera, l’Escola Llibertària Arcàdia i la cooperativa de lleure L’Esguard, va realitzar accions en la formació de monitoratge i un casal d’estiu per a perfils amb pocs recursos, canguratges per facilitar la participació de famílies a espais de suport mutu i tallers grupals de suport i treball en salut mental. Però més enllà de les activitats la xarxa ha estat treballant a generar un espai de trobada entre entitats del món de l’educació al barri, AFA’s, cooperatives de treball i d’habitatges i espais de treball amb infants. Des d’aquest s’ha començat a parlar sobre com treballar desnonament i infància. Moltes vegades es tracta com un tema tabú amb les criatures i hi ha mancança d’eines i recursos per poder abordar el tema per part de la majoria dels professionals que treballen amb infants. Així en aquest següent curs continuaran treballant en aquesta direcció, intentant poder extreure un protocol o recurs que pugui ser compartit amb entitats i fins i tot amb institucions.
Durant la segona part de l’acte, s’ha presentat la feina feta per una de les Comissions de la Comunalitat, que ha treballat la memòria de l’activisme a Sants que ha configurat el barri que avui tenim. Durant 4 mesos es van realitzar diferents jornades sectorials, sota el lema «Un territori en lluita per un barri en comú», sobre urbanisme i habitatge, antifeixisme i antiracisme, feminismes i treball. En aquestes es va repassar les lluites dutes a terme en aquests eixos amb la participació de més d’una desena de col·lectius. Fruit d’aquestes jornades s’ha realitzat un mapa amb el mateix títol que les jornades. També s’ha fet un altre mapa històric amb esdeveniment succeïts al barri des de 1850 a 1977. Durant la següent anualitat es dotarà d’un relat al mapa amb la publicació d’un llibret que reculli i contextualitzi tota la informació que aquest recullen.
Com a valoració general s’ha destacat que la feina feta per la Comunalitat ha estat molt important, però que molta d’aquesta feina, que treballa directament amb les persones, pot semblar poc visible. Malgrat això s’ha assolit una rellevant tasca de suport i reforçament comunitari, sobretot destinada a sectors socials amb unes condicions materials i socials més difícils a causa del sistema capitalista i la llei d’estrangeria. Les xarxes han aconseguit intercooperar i fer una missió transversal, ja que hi ha persones que han participat de les tres, aconseguint feina, enfrontant col·lectivament els problemes d’habitatges, accedir a la regularització i tot a través de l’enxarxament comunitari. En definitiva, totes les accions han contribuït a posar al centre la comunitat, reforçar-la com a subjecte que dibuixa un model social just, antiracista, transformador i igualitari. Que combat les dificultats i injustícies que pateixen les persones de forma col·lectiva, enxarxant-se i promovent la intercooperació entre veïnes i entitats.