Notícies

La Comunalitat de Sants, Sants-Badal, Hostafrancs i La Bordeta comença a caminar

07/06/2022 | Notícies

Una trentena de persones i una quinzena d’entitats s’han reunit aquest dimarts 7 de juny per engegar la Comunalitat Urbana de Sants. L’acte s’ha realitzat en format assemblea a Coòpolis, Can Batlló, i ha estat presentat per les entitats convocants: l’Impuls Cooperatiu de Sants, Arcàdia, DO Sants i Mensakas. Hi han participat les entitats que formaran part de les diferents línies de treball de la Comunalitat: La Pera Comunicació, La Troca, La Dinamo, La Ciutat Invisible, la Comunitat Energètica de La Bordeta i l’Aula d’Idiomes, a més d’altres que han vingut com a convidades.

Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.

El plantejament de la Comunalitat Urbana dels barris de Sants és generar una estructura de trobada dels diferents actors de la comunitat del seu territori per tal d’erigir-la en l’eix de transformació social. A través de la intercooperació d’agents de l’Economia Social i Solidària, espais comunitaris, iniciatives d’ajuda mútua, moviments socials i l’economia local, es vol crear un desenvolupament socioeconòmic transformador, que reequilibri les desigualtats socials i encaminin l’economia dels barris cap a la relocalització, la democratització i la transició ecosocial de l’economia.

El programa, que constà d’una temporalitat de dos anys, ha generat un pla de treball pel primer any dividit en tres eixos i un seguit d’accions:

• Xarxa Comunal d’Ocupació Laboral i Ajuda Mútua.

Es crearà una xarxa per connectar oferents i demandants de feina que sigui un mecanisme per revertir les desigualtats que existeixen a l’accés al mercat laboral. Aquesta comptarà amb uns criteris antiracistes i estarà orientada tant a l’Economia Social i Solidària del barri com al comerç i economia local.

• Xarxa d’Establiments de Restauració i Logística Cooperativa.

Es dotarà de recursos l’entitat DO Sants de cara a la seva consolidació perquè esdevingui un espai de suport mutu entre restauradores i un dinamitzador d’activitats gastronòmiques. A la vegada, aquesta es vincularà a l’ESS i buscarà ampliar la seva capacitat d’acció amb la intercooperació amb la cooperativa de missatgeres Mensakas.

• Xarxa de Cures, Educació i Lleure de la Comunalitat.

Es posaran les condicions per consolidar la sostenibilitat d’aquests projectes protagonitzats per les mateixes persones vulnerabilitzades. En aquest sentit, es desenvoluparan:

a) accions de formació i acompanyament en Salut Mental Comunitària,

b) accions de canguratge pedagògic d’infants que faciliti la participació social de les famílies en les xarxes d’ajuda mútua.

c) la formació de monitors de lleure, per tal que els i les joves organitzin Casals Populars d’Estiu
per a infants de famílies sense recursos, i perquè a més puguin trobar sortides laborals a partir de la cooperativa del lleure L’Esguard.

• Infraestructura Alimentària Mancomunada.

Es donarà suport a la cooperativa de càterings Abarka perquè coordini l’execució del projecte de l’Obrador Mancomunat. Aquest espai, a més, serà obert a la participació dels diferents actors de la Comunalitat, sigui per realitzar formacions, activitats o com a espai de producció alimentaria.

• Difusió i memòria de l’activisme al barri.

S’elaborarà una memòria de l’activisme social al territori i es difondrà a través de formacions, materials i rutes participatives. S’organitzaran unes jornades formatives obertes sobre experiències internacionals de Democràcia Comunal, i es crearà un mapatge i repositori dels Béns Comuns Urbans locals, que seran divulgats a través de formacions i altres activitats.

•    Consolidació de la Comunitat Energètica de La Bordeta.

Es dotarà de recursos a la CEL perquè es pugui consolidar com a cooperativa.

•  Treball per l’accés popular a les cooperatives d’habitatge

La Dinamo iniciarà un procés amb diferents entitats del territori per pensar i elaborar propostes per fer que el model d’habitatge cooperatiu sigui accessible a les classes populars amb menys recursos i situació de vulnerabilitat residencial.

Després d’una dinàmica col·lectiva per pensar la imatge que ha de tenir la Comunalitat, l’assemblea es va donar per acabada, quedant constituïda la Comunalitat dels barris de Sants i fent una foto de família on es va donar suport als docents en vaga. Aquesta nova estructura ja comença a caminar i les entitats i veïnes de Sants podran participar en les assemblees obertes que aquesta anirà convocant.