El passat 12 de setembre es va presentar la Xarxa Comunal d’Ocupació de Sants (XACO) a la Lleialtat Santsenca, un acte convocat per la Comunalitat de Sants i on van assistir-hi una trentena de persones. L’acte es va iniciar emmarcant la XACO dins de la Comunalitat de Sants i, posteriorment, es va informar sobre què és, com funciona i quins objectius té. Després d’una ronda de preguntes molt participativa, es va emplaçar a totes les persones interessades a inscriure’s presencialment a la XACO els propers 20 i 21 de setembre de 18h a 20.30h a la Lleialtat Santsenca.
La Xarxa Comunal d’Ocupació neix dins de la Comunalitat de Sants per generar una estructura comunal on convergeixen les necessitats de contractació de les empreses locals amb les necessitats laborals de les persones demandants de feina, evitant fomentar les situacions de poder que afavoreixen la precarietat, un mercat segmentat i la reproducció de discriminacions.
Rubén Molina, membre de l’equip tècnic de la Comunalitat de Sants, assenyala quins són els objectius de crear una estructura com la XACO: “La precarietat i la discriminació són un dels principals efectes de l’actual model d’accés al mercat laboral. Amb aquesta eina es pretén combatre l’exclusió que pateixen els col·lectius més vulnerables per raó de gènere, raça, origen, edat, situació familiar o classe social, i esdevenir, a més, un recurs per a la regularització de les persones en situació irregular.”
Rocío Vàzquez, membre de l’escola comunitària La Troca, entitat que forma part de la Comunalitat de Sants, afegeix: “Incidint en el mercat laboral, es vol contribuir a construir un desenvolupament econòmic transformador, compromès amb un model de barri que generi igualtat d’oportunitats, relocalitzant i democratitzant l’economia local.”
Funcionament de la XACO
La XACO està formada per persones demandants de feina i agents econòmics locals. Ambdós han d’inscriure’s als formularis corresponents, que es poden trobar a la web comunalitatsants.cat/xaco, perquè s’iniciï la col·laboració.
La XACO compta amb un mecanisme per revertir els criteris discriminatoris del mercat laboral actual, que acostuma a dificultar l’accés laboral a les persones en situació de vulnerabilitat o d’exclusió social. Un cop passat aquest sistema de baremació, s’aporten un seguit de perfils a l’agent que ofereix una oferta laboral per tal que pugui resoldre la seva necessitat de contractació seguint els criteris establerts a la XACO.
Criteris d’accés per a persones demandants:
– Viure als barris de Sants, Sants-Badal, Hostafrancs o La Bordeta.
– Disposar de les condicions per realitzar una regularització per arrelament social o disposar de DNI o NIE.
– Tenir un domini bàsic del català i/o castellà.
– No disposar d’un contracte de feina en actiu.
Criteris de les ofertes que s’acceptaran:
– Oferir un salari igual o superior al salari mínim interprofessional.
– Oferir una contractació real.
– Que el lloc de treball estigui situat dins del districte de Sants-Montjuïc.
Un distintiu de contractació conscient i compromesa amb la comunitat i serveis d’acompanyament per a contractants
Les empreses locals que es comprometin a dur a terme les seves contractacions a través de la XACO rebran un distintiu assegurant que realitzen una contractació conscient fidel als valors que promou i compromesa amb la Comunalitat de Sants.
La XACO ofereix un servei d’atenció i acompanyament personalitzat a les empreses locals que hi inscriguin les seves ofertes de feina. Des de la Xarxa Comunal d’Ocupació es realitza la cerca i selecció del personal; s’ofereix un assessorament per accedir a ajudes, subvencions i recursos públics derivats de la contractació; i es realitzen els tràmits necessaris per a la contractació de persones en situació administrativa irregular.
Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.
El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.
Més informació a comunalitatsants.cat/xaco